A Lengyel Tátra völgyei - Konrád völgy

Decemberben volt alkalmunk kipipálni a Tátra lengyel völgyei közül a Konrádi völgyet is, a Konrádi menedékházzal, ami azt hiszem hivatalosan is a kedvenc tátrai menedékházammá lépett elő. :) A Túra maga nem túl hosszú, 3,3 km és kevesebb, mint 1,5 óra alatt teljesíthető az út a Kuźnicétől a menedékházig, legalábbis a leírások szerint.



A 1,5 óra és a 3,3 km azért csak lesarkítva igaz. Ugyanis a Kuźnicéhoz is el kell jutni a II. János Pál korforgalomnál lévő parkolótól, ahonnan tovább nem lehet autóval közlekedni. Ez körülbelül egy 2 km-es vízszintes szakasz beton úton, így kb 20-25 percet vesz igénybe a megtétele. A kék jelzésű turista út pedig, amit követnünk kell majd a Gáspár csúcsra induló felvonó állomásától nem messze indul. Innen 3,3 km-t és kb 330 m szintemelkedést kell leküzdenünk, hogy az egyik leghangulatosabb lengyel menedékházban pihenhessünk meg egy forralt bor társaságában. 


Mi meglátogattuk a kb 15 perc sétával elért Albert-rendi nővérek kolostorát is az út mellett, ami pár perces pihenést jelentett a túra közben, valamint további kb fél órás kitérőt tettünk a kolostor mellől induló sárga jelzésen az Albert rendi barátok és szerzetesek rendházához. Viszonylag meredek, szuszogós út vezet felfelé, és 30 percet ír a tábla a teljesítésére, de mi emlékeim szerint oda vissza kb fél óra alatt tettük meg az utat a sárga jelzésen.

Albert rendi nővérek kolostora




Út az Albert rendi barátok és szerzetesek rendházához





A meredek kitérő után szinte gyerekjáték teljesíteni a hátra lévő részt. Mi jobbra indultunk a kolostortól, ami egy széles betonút kis emelkedővel egészen a Kalata réten álló óriási Hotelig. Innen pedig sokkal romantikusabb erdős részen haladtunk tovább a Konrád menedékházig. Az egész túra alatt óriási pelyhekben hullott a hó, így nagyon hangulatos volt a erdőben sétálgatni és közben nem győzni gyönyörködni a porcukorral meghintett tájban.







A menedékháznál már elég cudar körülmények uralkodtak, így jól esett egy forralt bor szürcsölgetése közben kicsit megmelegedni. A menedékház már kívülről is nagyon kedvesnek és hangulatosnak néz ki, de belülről ez az érzés még tovább fokozódik. Ebben közrejátszik barátságos, családias mérete és az itt lakó csíkos szőrmók is, egy kedves cirmos cica. Azt hiszem engem ő vett meg kilóra. :D És kijelenthetem, hogy a Konrád menedékház a kedvencem eddig a Tátrában. :)









A túra számszaki adatai:

- a túra időtartama:
Kuznicéből a Konrád menedékház kb 1,5 óra, de számolni kell azzal is, hogy a parkolótól Kuznice kb 20 perc, valamint mi megtoldottuk a túrát még egy kis kitérővel, ami kb fél óra volt, így közel 4,5-5 óra lett a teljes időtartam pihenőkkel együtt.
- a túra hossza: Kuznice- menedékház oda-vissza kb 7 km, parkoló-kuznice 2-2 km oda és vissza, kitérő a rendházhoz oda-vissza kb 1,5 km. így nekünk a túra teljes hossza kb 12,5 km lett.
- szintemelkedés: kb 330 m (a menedékházhoz) + a kitérő szintemelkedése nem tudom mennyi volt.


ITT találtok még több infót a menedékházról.


Voltatok már a Konrád völgyben?

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Instagram

Üdv a világomban! ( :

Timi vagyok, természetkedvelő, lelkes (amatőr) fényképezőgép kattogtató.
A blogon a férjemmel, a #keménymag-gal, valamint a Béres-Péceli Tátra túra teammel tett külföldi és belföldi utazásainkról, túráinkról, olvashattok képes élménybeszámolókat.
Ha tetszik amit itt találsz és szeretnél értesülni a friss posztokról itt tudsz feliratkozni. -->